Din overlevelsesguide til badeværelser

Kender du nogen, eller står du måske selv lige midt i et huskøb eller en fuld renovation af et hus? Så er det her, du skal læse med.

Vi har nemlig samlet en række gode råd til, hvordan du skal tackle din dyreste og sværeste udfordring i et hus; Badeværelset. Det frygtede badeværelse spiller en stor rolle for både husets pris og din livsglæde ved at bo der, og det er derfor vigtigt, at man ikke træder ved siden af.

Mange undervurderer badeværelsets betydning, for man sammenlignet med fx stue eller værelset bruger relativt kort tid derinde. Her skal man dog tænke på, hvor meget den tid betyder; ingen har lyst til at bruge et koldt eller beskidt toilet, ligesom man heller ikke vil tage bad i en bruseniche, der er ved at falde fra hinanden.

Sørg derfor for at komme godt fra start og hav styr på det hele, før I begynder at bruge huset for alvor.

Indretningen

Sørg for at have en klar plan for, hvordan dit badeværelse skal indrettes. Badeværelset har, modsat fx stuen og værelserne, to meget store ting, der kan være svære selv at rykke rundt; toilettet og brusenichen (eller badekarret). Her er du i høj grad bundet af, hvordan den tidligere ejer har foretrukket det, medmindre du har lyst til selv at rykke rundt.

I mange tilfælde vil det dog være sådan et stort arbejde for både VVS’er og din pengepung, at man kun har lyst til at gøre det en enkelt gang. Sørg derfor for at I helt fra starten har planlagt, hvor og om I overhovedet vil pille ved rørene og det tilhørende toilet og bruseniche.

Hvordan man ellers indretter et badeværelse, kan der være mange meninger om. En ting er sikkert; der er brug for opbevaring. Her skal man især tage højde for, at man vælger de rette skabe og skuffer. Det forkerte valg kan nemlig nemt være til fugtskader og afskallet maling, fordi på et badeværelse kommer møblerne nemlig til at blive udsat for lidt af hvert. Luftfugtigheden kommer til at være meget høj, og alt træ skal derfor være belagt med fugtafvisende maling, eller det vil langsomt begynde at skalle og gå i forrådnelse, hvilket ingen er interesserede i.

Udover dette skal der ideelt set også være plads til at have både tandbørster, hårbørste, cremer, toiletpapir og rene håndklæder liggende – én enkelt lille hylde er altså ikke nok!

Økonomien

Men kreativiteten er ikke det eneste, der sætter rammer, når man skal bygge eller renovere et badeværelse. Badeværelset er nemlig et af de rum, hvor flest forskellige håndværkere skal arbejde sammen. Her får du behov for både murer, maler, tømrer og VVSer, hvis du vil have et nogenlunde stabilt slutprodukt.

Sådan en kombination er ofte ikke helt billig, du skal derfor allerede nu begynde at kigge dig om efter en god samarbejdsaftale eller rabatkoder til billigVVS, så du ikke fyrer hele budgettet af på bare at gøre badeværelset til at bruge. Grunden til at det hurtigt kan blive dyrt at ombygge på badeværelser er også, at der fra lovens side er meget strenge krav til, hvordan et badeværelse skal være isoleret, fugtbeskyttet og sammensat, hvis lejligheden eller huset er tæt på andet beboelse.

Dette skyldes den overhængende fare for vandskader, som man er forpligtet til at prøve at begrænse mest muligt. Hertil kommer også, at der gennem tiden er blevet bygget med rør af så mange forskellige størrelser, der ofte kan være svært at skulle finde reservedele eller nye rør, der passer til de gamle – også selv om man helst ville skifte de gamle ud, men ikke kan, fordi de løber ud af huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *