En rekrutteringstest er vigtig

I dag har været en super dejlig dag. I fremlagde løsningen, som I er nået frem til. Og den blev modtaget med store klapsalver. Det, i sig selv, er ikke bemærkelsesværdigt. Det bemærkelsesværdige var, at I slet ikke oplevede, at der var én af jer, som stod frem som ”se mig, jeg er den, der kan, mv,”. Nej, I fremstod som et team. Du opdagede det slet ikke før end på et eller andet tidspunkt i bilen hjem:

Et formidabelt team

Grunden til, at jeres præsentation gik så godt, er jo, at I er et godt team. I har formået at forstå, hvad et godt team er. Du stiller slet ikke spørgsmålet – hvad er et godt team? længere. Det er du helt på det rene med. Et godt team er en gruppe mennesker, der supplerer hinanden og som kan kommunikere godt med hinanden – og som har fået foretaget en såkaldt rekrutteringstest. Det er din tankegang. Og du har ret. Det er fundamentet for godt team samarbejde, at I kan kommunikere godt. Men det er altså også mere end det.

Individer med prioriteter

Et godt team består af individer, der prioriterer teamsamarbejde og derfor lægger individuelle ambitioner til side. Det der med ambitionerne kan være meget svært. Der er altid ønsker om at komme videre i karrieren og livet. Der er også altid ønsker om, at andre kollegaer bliver sparket lidt tilbage i deres karriere. Det er rigtigt nok, det, du tænker lige nu. Men tænk over, at hvis du ikke kan indgå i et team, så er du i ude i problemer. Kan du – derimod – være en del af et godt team, så er dine chancer for at få en bedre karriere gode.

Du vil måske forstå det, hvis jeg siger det på en anden måde: Du skal være parat til at indgå i et godt team samarbejde, hvis du vil videre. Og ja, det kan kræve, at du bliver beskidt, når I har teambuilding øvelser på programmet.

Det kan også kræve, at du sluger din frustration, når du skal lytte til ham, der har svært ved at udtrykke sine tanker og idéer. Du skal lytte. Og du skal bearbejde det, som han siger. Du har forstået, at godt teamsamarbejde involverer både svære timer med umulige kollegaer og gode, korte, timer med kollegaer, der har forstået opgaven for lang tid siden. Du skal være parat til at forklare dine umulige kollegaer, hvad opgaven går ud på. Du skal også være parat til at modtage kritik.

Kritik er en del af teamudvikling

Kritik er nemlig ikke altid negativt. Den kan være din indgang til videre udvikling. Og det er lige præcist det, som teamudvikling handler om: Parathed til at videreudvikle sig. Parathed til at lægge personlige ambitioner til side for at kunne indgå i et teamsamarbejde, der ikke løber af sporet, men som bliver fokuseret på at nå målet.

Jo, et godt team skaber frustrationer. Det skaber dog også gode løsninger på opgaverne. Og er det ikke det, som alle gerne vil? Skabe løsningerne? Jo, det er det vist nok. Så, du skal altså være åben i din tankegang. Lad være med at dømme ham den der nørd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *