Har vi travlt med uddannelse?

Rigtig mange går rundt og føler sig presset af familie eller andre omgivelser til at skulle starte på en uddannelse øjeblikkeligt. Det sker typisk lige efter, de har færdiggjort en gymnasieuddannelse, men også får de, der har taget en erhvervsuddannelse som unge, er der pres på til at uddanne sig videre og komme i arbejde, og så gælder det også for de andre ungdomsuddannelser. Rigtig mange mener, det er noget, de er tvunget til at tage stilling til. Og det kan virke stressende. Læs mere og bliv klogere muligvis i artiklen her.

Årsager til presset

Typisk og ofte, føler de unge sig presset, til med det samme at hoppe en akademisk vej og søge ind på en af de mange uddannelser. En af årsagerne kan være, at deres forældre bare gerne vil, at de skal være sikret fremtiden med en indtægt sådan en uddannelse jo giver med en arbejdsansættelse efterfølgende. Det andet kan være, at de er bange for, deres snit falder, jo længere tid, de venter og jo flere såkaldte sabbatår, de tager. Dette er dog et område i uddannelsessystemet, der er blevet justeret. Men det har helt sikkert haft betydning førhen, da det gældte.

 

Mange har nok også tendens til ikke at ville komme for sent i gang med at læse. De står måske muligvis rastløse tilbage efter gymnasiet, fordi de nu selv skal tages stilling til, hvad de vil og tage tilværelsen op til revision og eftertanke. Hvad de eventuelt skulle bruge deres tid på inden, de var klar til at søge ind på et studie og faktisk gå der og fuldføre det med alt det, det indebærer. Det kan være svært efter et helt liv, hvor vejen har synes rimelig forudsigelig. Folkeskole, måske efterskole eller 10.klasse og så en ungdomsuddannelse. 

De unge er bange for at fejle

Rigtig mange unge er enormt bange for at vælge forkert. De tror, det er et kæmpemæssigt nederlag. De vil gerne vide sig 100 procent sikre, men hvad de ikke har lært, er måske, at man jo aldrig ved, om noget er det rette med fuldstændig sikkerhed. Og at livet handler om at tage valg og stå ved dem. Gå med sin fornemmelse og huske, at det kun er godt, hvis du opdager dit valg, er forkert, og du ikke føler, du er havnet det rigtige sted. For så har du lært af de forkerte valg til en anden gang, og du ved dermed, at du tilhører noget andet og skal noget andet lige nu. Stå ved sine valg også de, der var forkerte.

Privilegeret med alle de mange muligheder 

Måske er det også perfekthedskulturen, de unge er en del af, der er årsagen til denne frygt for at fejle, der findes hos mange. Der er så mange ting du kan læse, og du kan altid læse os. Starte på et andet studie. Men det er også derfor, det er sundt og godt med et sabbatår for i det, har du tiden til at tænke. Og finde ud af måske, hvad er det jeg virkelig gerne vil. Du har måske via dit sabbatår haft tid til at tænke i lang tid, og måske har du også udviklet dig personligt og interessemæssigt i løbet af året eller årene. Et spændende og særdeles populært studie, der omfavner rigtig mange forskellige sport, er en adfærdspsykologi uddannelse. Det er et utroligt populært studie i de seneste par år, og du kan få en masse kompetencer, der kan bruges i erhvervslivet. 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *