Kontorstol i balance

Vi er alle sammen godt klar over, at vi skal holde vores krop i form. De fleste af os bruger meget tid på at sidde foran en skærm. Enten på jobbet eller derhjemme. Vi falder ofte sammen i ryggen – og ja, du kender godt den der bevægelse: Når vi rejser os fra stolen, så strækker vi os, og helt automatisk ryger armen om på ryggen for lige at mærke og presse lidt på det sted – lige over lænden – hvor det faktisk gør lidt ondt. Bagefter går vi ud og tager overtøjet på for derefter at køre hjem. Eller vi går ud i køkkenet for at få et glas vand, så vi ligesom kan få to sekunder til at tænke i – og sige farvel til pligterne ved skærmen.

Hold kroppen i form

Det er ikke en god måde at holde kroppen i form på. Ok. Vi gør så det, at vi – når vi er kommet hjem – trækker vandre- eller løbeskoene på. Vi går en tur med hunden – eller vi løber en tur. Vi tror, at vi gør noget godt. Det gør vi da også: Hunden får frisk luft. Vi får lidt motion. Men det er ikke tilstrækkeligt at gå eller løbe i en halv times tid. Det er tilstrækkeligt for os til at bilde os selv ind, at vi undgår at komme i dårlig form. Men det er ikke tilstrækkeligt til, at vi ikke falder lidt mere sammen i ryggen næste dag. Og sker det dag ud og dag ind, så får vi altså ondt i ryggen. Og muligvis alvorlige skader i rygsøjlen. Derfor skal vi gøre noget ud af at holde ryggen stærk – og rank. Og hvordan gør man så det, når man sidder og er dybt koncentreret om at løse en opgave?

Få en balancestol

Der er flere muligheder. Det første – og muligvis det bedste, du kan gøre, er at indføre en regel om, at du skal rejse dig og gå væk fra din skærm sådan ca. i 15 minutter hver time. Men hvem vil afbrydes, når man lige er kommet ind i en god arbejdsrytme? Ingen. Derfor er det bedste, du kan gøre at investere i en balancestol uden ryglæn. Den vil nemlig tvinge dig til at aktivere dine rygmuskler (og mavemusklerne), så du holder dem aktive og i form. Det er helt fair at sige, at en balancestol hører til i kategorien ergonomisk kontorstol – det er bestemt ikke blot et modefænomen.

Vipper og skaber bevægelse

En balancestol fungerer nemlig på den måde, at den vipper din krop frem og tilbage. Til højre og til venstre. I cirkler eller små linjer. Din krop bliver derfor nødt til at aktivere musklerne, så du holder balancen og ikke falder af stolen. Det er ikke store og pompøse bevægelser. Det er små. Og det betyder, at din krop hele tiden er i beredskab til at redde dig fra et fald, kan man sige. Det er sundt, fordi din rygs muskler bliver stærkere og stærkere – og du får det generelt bedre. Samtidigt får du også en rankere ryg – og det er jo flot. Mennesker med ranke rygge er altid smukkere netop, fordi de udstråler den indre styrke. Fordelen ved en balancestol er derfor: Færre arbejdsskader og rygproblemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *