Vask af solcelleanlæg

Et solcelleanlæg bør vaskes regelmæssigt. Bliver det ikke det, reduceres dets ydeevne og dets levetid betydeligt. Så både for miljøet og for din tegnebogs skyld er det super vigtigt at få det gjort.

Hvorfor skal det vaskes?

Et solcelleanlæg er en både ren, bæredygtig og nem måde at genere strøm på. Når først det er sat op og installeret, så sidder det jo bare der og opsamler solenergi. Det kan ikke være nemmere.

Men helt vedligeholdelsesfrit er det nu ikke alligevel. Med tiden sætter der sig forskellige former for snavs på anlægget. Det kan være pollen, insekter, alger, støv og hvad der ellers måtte være i luften i lokalområdet.

Dette snavs bliver delvist skyllet af, når det regner, men der vil altid sidde nogle rester tilbage, der er nødt til at blive fjernet.

Undlader du at få vasket anlægget et par gange om året, så vil dit anlægs ydeevne kunne reduceres med helt op til 40 %. Det er både dårlig økonomi og dårlig udnyttelse af anlægget. Får du foretaget en solcellevask, så forlænger du også anlæggets levetid.

Hvordan kan det renses?

Solceller er meget følsomme, så du må endelig ikke gå for hårdhændet til værks. Der skal vaskes nænsomt med en svamp eller en blød klud, og du skal bruge regnvand eller blødt vand til at vaske med. Bruger du vand med kalk i, vil kalken aflejres på anlægget, og det skal jo netop vaskes rent for alt.

Du kan selvfølgelig anvende en teleskopstang med en form for svamp på, den vil være velegnet til formålet.

Du må under ingen omstændigheder skrabe, skrubbe eller højtryksspule et solcelleanlæg. Det vil ødelægge solcellerne uopretteligt.

Der findes også et rengøringsmiddel, der er specielt designet til at vaske solceller med. Hvis du vælger at bruge det, skal du følge brugsanvisningen nøje.

Du må aldrig stå på et solcelleanlæg. Selv om det umiddelbart ser solidt ud, så kan det ikke holde til at blive stået på.

Hvornår vaskes anlægget?

Det er passende at vaske det to gange om året. En gang i foråret, før anlægget bliver for varmt, og en gang i efteråret, hvor det ligeledes ikke kører for fuldt tryk. Det vaskes, når anlægget står i skygge og dermed kører på lavt blus.

Vask aldrig solcelleanlægget i fuld sol og aldrig om sommeren, hvor det kører på højtryk. Da er cellerne under maksimalt spænd og derfor skrøbelige i forhold til yderligere påvirkning. Da skal det bare have lov til at sidde og arbejde.

Er det et gør-det-selv-projekt?

Det kan det sagtens være. Hvis dine celler er placeret, så de er til at komme til, og du følger de nævnte forskrifter, så kan du godt selv klare den opgave.

Sidder dine solceller meget højt, har du mange af dem eller er du usikker på projektet, så kan du heldigvis bede et professionelt firma om at gøre det for dig. Så slipper du selv for bøvlet, og du kan være sikker på, at de vasker dit anlæg efter alle kunstens regler.

Uanset om du klarer opgaven selv eller uddelegerer den til andre, så giver det virkelig god mening at få vasket solcellerne de to gange om året. Dels kommer de til at yde maksimalt, og dels forlænger det anlæggets levetid betydeligt at vedligeholde det.

Find en god fagmand

Hvis du har besluttet dig for at kontakte en professionel, så skal det selvsagt være et firma, der har specialiseret sig i rensning og vedligeholdelse af solcelleanlæg. Så ved du, at det bliver gjort ordentligt og gerne så bæredygtigt som muligt.

Det er altid en god idé at alliere sig med en dygtig fagmand, når noget skal gøres ordentligt.

Så kan du til gengæld have ro i maven over, at det er gjort, og du kan nyde de mange fordele, der er ved et velfungerende solcelleanlæg.

Grøn energi

Det er jo vejen frem. Derfor giver for eksempel et solcelleanlæg både bæredygtig energi og god samvittighed. Så at optimere dets ydeevne giver gode point på flere måder. Gør det for din egen skyld og for vores alle sammens skyld!

Invester i solceller, og det gavner os alle sammen. Sørg for at vedligeholde og vaske det, så yder bedst og holder længst. Det giver så meget god mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *