Velfærdsteknologi?

Det er måske en god uges tid siden, at jeg læste en meget interessant artikel om ’frihedsteknologi’. Jeg læste artiklen, fordi jeg så ordet ”frihedsteknologi”. Min allerførste tanke var sådan noget, i retning af at frihedsteknologi handler om at give frihedsberøvede mennesker følelsen af, at de er frie. Den næste tanke var så noget med fængsler og fængslede mennesker.
Artiklen var skrevet af et eller andet surt æble, der kalder sig for journalist og debattør. I artiklen blev der haglet nedover, hvor fattigt det danske sprog er blevet, og over hvor nemt vi – som danskere – har det med at adoptere amerikanske ord og begreber. Vi gør os åbenbart ikke umage nok med det danske sprog. Kort sagt: Artiklen var ikke andet end et surt opstød.
Men ordet ’frihedsteknologi’ vakte dog min nysgerrighed. Derfor gik jeg på Google og søgte efter ordet, og hvad begrebet egentlig dækker.

Et bedre liv

Til min store overraskelse opdagede jeg, at ordet er synonymt med ’velfærdsteknologi’. Og det er et interessant begreb. Teknologi, der sigter på velfærd? Jamen, hvad andet end ny teknologi gør det? Ok, der er lige våbenindustrien, som bruger, muligvis er banebryder, når vi taler om ny teknologi. Der var engang, hvor selv rollatorer var at betragte som teknologi. Men ikke hvis vi taler om velfærd. Og hvad er velfærd?

Ja, hvis jeg må sige mine egne kloge ord, så handler velfærd om værdighed og respekt for mennesker. Det handler ikke kun om at kunne sikre, at mennesker, der ikke har mulighederne eller evnerne, får minimums overførselsindkomst, så de lige kan hutle sig igennem en svær hverdag. Nej, efter min mening, så handler velfærd om, at mennesker, der ikke kan, får muligheden for at leve et værdigt liv.

Forkælet synspunkt?

Du synes måske, at det er et meget forkælet synspunkt, jeg har. Det må du så synes. Men det synes jeg altså. Og så vidt jeg forstår, så handler velfærdsteknologi netop om det: At tilbyde mennesker, der ikke kan muligheden for at få en bedre og værdig hverdag.

Velfærdsteknologien tilbyder de mennesker muligheder, som de ikke ville have haft. Og faktisk, så tror jeg, at den også sparer samfundet for at misbruge mange af vores skattekroner.

Robotkat er et godt eksempel

Hvis det kan hjælpe et menneske at få en interaktiv robotkat, som er et stykke velfærdsteknologi, og dermed forhindre, at vi skal betale mange penge for en hospitalsseng, fordi det menneske er urolig, så synes jeg, at vi skal give et uroligt menneske en robotkat. Den er billigere end en hospitalsseng. Og det er jo videnskabeligt bevist, at urolige mennesker kan falde til ro, hvis de får lov til at stryge en behåret robot ned over en pels.

Så ja, frihedsteknologi – eller velfærdsteknologi – er en god ting. Vi skal ikke være så bange for at introducere de nye teknologier i vores hverdag. Slet ikke hvis de kan hjælpe os til at få et bedre liv.

Jeg tror, at vi stadigvæk er lidt bange for, at de nye teknologier overtager vores liv. Derfor skriver debattører sure opstød på medierne og i aviserne. Men al teknologi er jo styret af mennesker. Så kan vi ikke få en konstruktiv debat om, hvad nye teknologier er og tilbyder os?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.